Zo fit als je kunt 2017

Een bewuste leefstijl en gezonde voeding draagt bij aan herstel. Daarom is MindUp in 2017 van start gegaan met het leefstijlproject ‘Zo Fit als je Kunt’. Iedere maand wordt bij onze Beschermd Wonen locaties een thema behandeld met betrekking tot een gezonde leefstijl. Op de leefstijlkalender vind je een overzicht van alle thema's die behandeld worden.

 • Download de Leefstijlkalender
   

Zelf aan de slag met een bewuste leefstijl?

De thema's die behandeld worden zijn niet alleen voor cliënten van MindUp nuttig. Iedereen doet er goed aan om bewust na te denken over zijn of haar leefstijl. Daarom vind je hier iedere maand een factsheet behorende bij het thema. Voel je vrij om deze factsheets af te drukken of te delen.


Januari - Wereldgerechten

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Vol goede moed kunnen we werken aan fitheid en eetgewoonten, onder meer door goed te koken en ook te kijken naar gerechten uit landen en culturen om ons heen. Dus staat in januari het thema wereldgerechten centraal in ‘Zo fit als je kunt’. We kijken daarnaast ook naar koken in het algemeen. Hoe maak je gerechten klaar, welke kook- of baktijden zijn er en hoe voorkom je kruisbesmetting? Deze en nog veel meer vragen worden beantwoord.

 • Factsheet Januari

 

Februari - Maand van de muziek

Binnen het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat de maand februari in het teken van muziek. Iedereen heeft daar wel iets mee, iedereen heeft ook zo zijn of haar eigen voorkeuren. Maar invloed heeft muziek op alle mensen. Ontroert het je, word je er vrolijk van of gelukkig? Het kan je ontspannen en je kunt er samen met anderen van genieten. Het hoe en wat van de invloed van muziek op jou en anderen; daar gaat het in februari over.

 • Factsheet Februari


Maart - Voedingsvoorlichting

De maand maart van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat in het teken van de voedingsvoorlichting. Het gaat om bewustwording: weet wat je eet en hoeveel je van bepaald eten nodig hebt. Wat is gezonde voeding en wat juist niet? Hoe worden wij verleid tot het kopen van ongezonde producten? Deze vragen gaan we beantwoorden. 

 • Factsheet Maart


April - Maand van bewegen

De maand april van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat in het teken van bewegen. Waarom is bewegen gezond? Hoe kun je ervoor zorgen dat je genoeg beweegt en welke activiteiten kun je bijvoorbeeld ondernemen om al zonder heel veel moeite tóch genoeg beweging te krijgen? Er zijn vele antwoorden op deze vragen; bewegen is naast nuttig ook nog leuk. 

 • Factsheet April
   

Mei - Maand van de dieren

De maand mei van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat in het teken van de invloed van dieren op onze gezondheid. Hoe kun je met dieren in aanraking komen op andere manieren dan het houden van een huisdier? Waar kun je naartoe om ze te bekijken, wat zijn leuke activiteiten om te ondernemen? Deze en nog veel meer vragen beantwoorden we in mei. 

 • Factsheet Mei


Juni - Vis

De maand juni van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat in het teken van vis. Waarom is het eten van vis zo gezond, op welke manier kan je vis bereiden en welke vis is nou het beste om te eten?
Op deze en meer vragen gaan we een antwoord proberen te vinden in de maand juni.

 • Factsheet Juni


Juli - Streekgerechten

De maand juli van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ heeft streekgerechten als thema. Zo staan we met elkaar stil bij de voordelen van groente en fruit uit de eigen streek, maar ook van seizoensgebonden groenten en fruit en het oogsten uit eigen tuin. Vragen over deze zaken, maar ook over moestuinen en eten uit het buitenland beantwoorden we.

 • Factsheet Juli
   

Augustus - Yoga

De maand augustus van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat in het teken van yoga. We vertellen over lessen, over nut en noodzaak. Het gaat om bewustwording: Wees jezelf bijvoorbeeld bewust van ademhaling, van hoe je daardoor fitter, gezonder en meer ontspannen kan worden. We bieden enkele adviezen en vertellen hoe je die in praktijk kunt brengen.

 • Factsheet Augustus
   

September - Verveling en gezamenlijke hobby's

Wat is verveling en waardoor komt het? Maar vooral: wat zijn de gevaren en hoe kun je er iets tegen doen? In de maand september staan deze vragen centraal in het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’. We zoeken met elkaar naar de mogelijkheden om gezamenlijke activiteiten te ondernemen en vertellen over hobby’s en andere tips en tricks om verveling tegen te gaan.

 • Facstheet September


Oktober - Maand zonder vlees

In de maand oktober van het leefstijl project ‘Zo fit als je kunt’ staan we stil bij het thema vlees. Er zijn verschillende soorten vlees en er zijn ook vele gerechten te maken zonder vlees. Maar wat zijn de voor- en nadelen en welke typers vlees heb je? Wat maakt vlees gezond of juist ongezond en wat zijn goede vleesvervangers? Op deze vragen zoeken we een antwoord.

 • Factsheet Oktober


November - Zelfvertrouwen en weerbaarheid

In de maand november van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat het thema zelfvertrouwen en weerbaarheid centraal. We staan stil bij wat zelfvertrouwen is, wat de gevolgen van weinig zelfvertrouwen zijn en hoe je juist meer zelfvertrouwen krijgt. Ook ontdekken we met elkaar hoe we ons weerbaarder kunnen opstellen door middel van handvaten voor jou.

 • Factsheet November
   

December - Rust, Reinheid en Regelmaat

In de maand december van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staan we stil bij de 3 r’en: Rust, Reinheid en Regelmaat. Deze 3 items bevorderen je algehele gezondheid. Rust is belangrijk voor het herstel van je lichaam en geest. Reinheid geeft je energie, versterkt je immuunsysteem en voorkomt infecties en ontstekingen. Regelmaat zorgt voor routines en kosten weinig tot geen energie. De 3 r’en geven je evenwicht, zekerheid en veiligheid. We bieden enkele adviezen en vertellen hoe je die in praktijk kunt brengen.

 • Factsheet December

 

Bekijk hier de leefstijlproject thema's van 2016!