Zo fit als je kunt 2016

Een bewuste leefstijl en gezonde voeding draagt bij aan herstel. Daarom is MindUp in 2016 van start gegaan met het leefstijlproject ‘Zo Fit als je Kunt’. Iedere maand is bij onze Beschermd Wonen locaties een thema behandeld met betrekking tot een gezonde leefstijl. Op de leefstijlkalender vind je een overzicht van alle thema's die behandeld worden.

 • Download de Leefstijlkalender
   

Zelf aan de slag met een bewuste leefstijl?

De thema's die behandeld worden zijn niet alleen voor cliënten van MindUp nuttig. Iedereen doet er goed aan om bewust na te denken over zijn of haar leefstijl. Daarom vind je hier iedere maand een factsheet behorende bij het thema. Voel je vrij om deze factsheets af te drukken of te delen.

 

December - Hoe overleef ik de feestdagen

Gezelligheid, winter, kou en feestdagen. Dat zijn figuurlijk gezien de ingrediënten van de maand december. Maar letterlijk zijn er ook vele ingrediënten in deze maand. Want het is traditiegetrouw de maand van veel verleidingen op het gebied van eten: snoepgoed met Sinterklaas, grote maaltijden rondom de kerstdagen en oliebollen en appelflappen bij oud en nieuw. De maand december van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat in het teken van omgaan met de verleidingen van al het lekkere eten. Deze maand staan we op de Beschermde Woonvormen van MindUp met elkaar stil bij het belang van de juiste voeding en hoe je voorkomt dat je aankomt in december.

 • Factsheet December
   

November - Rots & Water

Iemand geeft je een flinke duw. Wat doe je dan? Blijf je star staan en duw je hard terug? Beweeg je eerst mee voor je iets doet? Of val je meteen om? Iemand vraagt jou iets voor de zoveelste keer wat je eigenlijk niet wil. Wat doe je? Ga je er nu echt eens iets van zeggen? Het zijn concrete oefeningen uit de weerbaarheidstraining Rots & Water, bedoeld voor iedereen die wel wat ‘stevigheid’ kan gebruiken. De maand november van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat in het teken van de cursus Rots & Water. De naam Rots & Water symboliseert de kern van de training. Tijdens de training leer je de balans te vinden tussen weerbaarheid (rots) en sociale opstelling (water).

 • Factsheet November
   

Oktober - Stoppen met roken

Iedereen weet wel dat roken niet goed is voor de gezondheid, toch blijkt stoppen met deze gewoonte vaak lastig. Zonde, want stoppen met roken levert veel gezondheidsvoordelen op. Zo krijg je onder andere een betere conditie, een mooiere huid en mooiere tanden. Daarnaast is stoppen ook zeer voordelig voor de portemennee. De maand oktober van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat in het teken van stoppen met roken. GGZ Friesland gaat zowel cliënten als medewerkers ondersteunen bij het stoppen met roken door middel van een training bestaande uit een aantal groepssessies.

 • Factsheet Oktober
   

September - Maand van bewegen

Naast goede voeding is voldoende beweging ook van groot belang bij een gezonde leefstijl. Door meer te bewegen voel je je fitter en energieker. Om voldoende beweging te krijgen moet je iedere dag minimaal een halfuur matig intensieve lichamelijke activiteit uitvoeren. Hierbij kan je denken aan stevig wandelen, fietsen, tuinieren of intensief huishoudelijk werk. Je beweegt matig intensief wanneer je een iets hogere hartslag krijgt en sneller gaat ademhalen. De maand september van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat in het teken van bewegen. Deze maand staan we op de Beschermde Woonvormen van MindUp met elkaar stil bij het belang van voldoende beweging. Ook gaan we kennis maken met de sportactiviteiten die MindUp in de omgeving aanbiedt.

 • Factsheet September
   

Augustus - Wees wijs met je lijf

Vorige maand hebben we met het maken van smoothies gewerkt aan het binnenkrijgen van voldoende vitamines. Naast het eten van gezonde voeding is het ook belangrijk om aan je uiterlijke verzorging te denken. Een goede verzorging voorkomt veel onnodige problemen zoals gaatjes in je tanden of vervelende luchtjes.
In de maand augustus van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ staat daarom het thema ‘Wees wijs met je lijf’ centraal. Deze maand gaan we op de Beschermde Woonvormen van MindUp werken aan verschillende thema’s over eigen verzorging. De vier onderwerpen die aan bod komen zijn: tandverzorging, huidverzorging, voetverzorging en een goede nachtrust.

 • Factsheet Augustus
   

Juli - Smoothies

Het is belangrijk om dagelijks genoeg groenten en fruit binnen te krijgen. Toch is dit voor lang niet iedereen even gemakkelijk. Een handige manier om genoeg groenten en fruit binnen te krijgen is door middel van smoothies. Een smoothie is een drankje dat bestaat uit groenten en/of fruit. Het wordt meestal in een blender gemixt met bijvoorbeeld water, sapjes, melk of yoghurt.
De maand juli van het leefstijlproject ‘Zo Fit als je Kunt’ staat in het teken van smoothies. Deze maand gaan we op de Beschermde Woonvormen van MindUp verscheidene keren smoothies maken met elkaar. Alle soorten groente en fruit zijn geschikt voor smoothies. Door verschillende combinaties uit te proberen gaan we erachter komen wat de lekkerste smoothie is.

 • Factsheet Juli


Juni - Vis

Vis staat nog lang niet bij iedereen wekelijks op het menu. Zonde, want vis bevat veel vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren die een positieve werking hebben op de gezondheid. Door minimaal één a twee keer per week vette vis te eten krijg je voldoende omega-3 vetzuren binnen. Vette vissen zijn haring, zalm, paling, sardines en makreel.
Juni staat in het teken van vis. Deze maand gaan we op de Beschermde Woonvormen van MindUp ontdekken waarom vis zo gezond is. Ook gaan we kijken hoe je vis het beste kan bewaren en bereiden. Hiervoor zijn er ook al een aantal lekkere recepten met vis uitgezocht om te proberen.

 • Factsheet Juni
   

Mei - Voedselhygiëne

Nu de zomer er aan komt en de temperatuur buiten weer stijgt, is het extra belangrijk om op een verantwoorde manier met voedsel om te gaan. Daarom staat de maand mei in het teken van voedselhygiëne.
Op elke beschermde woonvorm van MindUp worden vier bijeenkomsten georganiseerd waarin we onder andere stilstaan bij het veilig inkopen van voeding, veilig bewaren van voeding, het scheiden van voeding, het voorkomen van kruisbesmettingen en het verhitten van voeding. Door op een veilige manier om te gaan met voedsel, voorkom je voedselinfecties.

 • Factsheet Mei

 

April - BOGA

De eerste maanden van het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ stonden in het teken van gezonde voeding. Maar voor een gezonde leefstijl zijn er nog twee andere pijlers erg belangrijk: voldoende bewegen en ontspannen. Daarom is het thema van de maand april BOGA, wat een combinatie is van boksen en yoga.Op elke beschermde woonvorm van MindUp worden twee workshops BOGA gegeven door Evert Hettema. Naast de workshops kan je ook zelf aan de slag met het thema van deze maand door meer te bewegen en ontspannen. Ga bijvoorbeeld eens wat vaker een stukje wandelen, fietsen of neem de trap in plaats van de lift. Ook is het goed om minimaal één keer per dag bewust aandacht te schenken aan je ademhaling.

 • Factsheet April

 

Maart - Moestuin

De avonden worden wat langer, de zon laat zich vaker zien en de eerste bloemen bloeien. De lente is duidelijk weer in aantocht. In het voorjaar ondernemen mensen graag wat vaker activiteiten in de buitenlucht. Daarom staat de maand maart bij het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ in het teken van de moestuin. Door middel van een moestuin komen mensen in beweging, vinden mensen afleiding, worden ze bewuster van de natuur en groenten, worden ze gestimuleerd tot het eten van gezondere voeding en vinden er sociale contacten plaats. In iedere Beschermde Woonvorm van MindUp leggen we deze maand een moestuin aan, waarna we hem met zijn allen onderhouden.

 • Factsheet Maart

 

Februari - Gezonde Voeding

De goede voornemens van het nieuwe jaar zijn misschien al weer wat naar de achtergrond verdwenen. Tijd dus voor een herinnering aan onszelf; gezonde voeding blijft immers het hele jaar door belangrijk. Daarom staat de maand februari bij het leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ in het teken van gezonde voeding. Maar wat valt er nou eigenlijk onder gezonde voeding? En betekent gezonde voeding dat je nooit meer een koekje of een stuk taart mag eten? Met dit soort vragen gaan we in de Beschermde Woonvormen van MindUp aan de slag. We werken deze maand samen toe naar een gezonder eetpatroon.

 • Factsheet Februari

 

Januari - Introductiemaand

Januari is de introductiemaand voor het leefstijlproject ‘Zo Fit als je Kunt’. We staan stil bij de drie voornaamste pijlers op gebied van een gezonde leefstijl: een gezonde voeding en bewegingspatroon en voldoende ontspanning. Iedere maand staat er een bepaald thema centraal dat gebaseerd is op één van deze drie pijlers. In januari kijken we hoe het op dit moment gaat met onze leefstijl. Wat heeft een positieve bijdrage op onze gezondheid en geeft ons energie? Vervolgens bekijken we wat er verbeterd kan worden. Hoe kunnen we een gezondere voeding, meer beweging en ontspanning creëren?

 • Factsheet Januari