Veiligheid binnen de BW Woldenhof te Sneek

Geplaatst op 1 augustus 2017

Sinds kort houden Francisco da Silva (woonbegeleider) en Schelte Huizinga (bewoner) per maand een onverwachtse Veiligheidsronde door de Beschermde Woonvorm de Woldenhof te Sneek. Zij lopen die dag beide zichtbaar rond in een rode polo met daarop ‘Veiligheid aandacht functionaris’. 

Zij anticiperen op mogelijke onveilige situaties en rapporteren dit dan terug aan teamcoach André van der Graaf. Zij spreken dus zelf geen (mede)bewoners aan maar horen wel van de bewoners waar ze zich onveilig in of over voelen.

Aan de hand van een door hen gemaakt formulier kijken zij bijvoorbeeld naar ongewenst rookgedrag op de kamers met alle bijkomende risico’s, fietsen die de uitgang blokkeren, of de vluchtroute vrij is, controleren ze snoeren van elektrische apparaten die aan vervanging toe zijn en zij luisteren ook naar de signalen van andere bewoners over mogelijk risicovolle situaties. Dan kan het gaan over te oude teflonpannen, over je onveilig voelen en hoe bespreek je minder positieve ervaringen met medewerkers en medebewoners.

Vervolgens stelt de teamcoach een actieplan op en bespreekt dit in het bewonersoverleg. Het gaat daar ook vaak over het gevoel van veiligheid in de woonvorm. Samen leven in een grotere groep met medebewoners vraagt nogal wat van mensen. Je veilig genoeg voelen om onderwerpen te bespreken daar begint het vaak al mee. In de Woldenhof proberen we dan ook dit met regelmaat met elkaar te bespreken.

Het team van de Woldenhof

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina