Spectaculaire avond met Tryater bij MindUp in Franeker: Doarp Europa, de holle heech!

Geplaatst op 5 november 2018

Op donderdagavond 1 november maakte de dagbesteding bij MindUp plaats voor een theatervoorstelling van Tryater.

‘Welkom op het platteland. Dit is ús doarp. Dit is ons dorp’: zo luiden de zinnen van de voorstelling, bedacht en geregisseerd door Ira Judkovskaja met tekstbijdragen van Eelco Venema. Vervolgens variëren tekst en spel prachtig op het begrip Europa. We keren zelfs terug naar de Griekse mythologie, waarin Zeus in de gedaante van een stier de beeldschone prinses Europa verleidt. Zo is Europa ontstaan.

Het verhaal van dit werelddeel verloopt langs lijnen van eenwording en versplintering. Elk van de spelers vertelt zijn of haar eigen verhaal, waarin het dorp of land waar je vandaan komt het cruciale begin is. Daar waar je wortelt, dat bepaalt je identiteit.

In een fijne, ritmische afwisseling van dialoog en monoloog, van individualisme naar collectiviteit, ontvouwt Doarp Europa zich. De Poolse danseres en de Nederlandse boerenzoon komen tot elkaar in een hilarisch gesprek, waarin de Nederlandse jongen al mimend haar het begrip ‘heimwee’ probeert uit te leggen.

Indrukwekkend is de monoloog van Eva Meijering in groene jumpsuit, waarin ze uitlegt dat grenzen dicht moeten en dat migranten onwelkom zijn. Haar visie getuigt van welbewust incorrect politiek denken, en wordt zo overtuigend gebracht dat je als toeschouwer met haar meegaat. Totdat het een van acteurs te veel wordt en hij zich uit de voeten maakt, onder het motto een glas water te gaan drinken. Hij grijpt een van de gieters en drinkt ervan, en vervolgens gaat hij helemaal los: hij giet het water uit de gieters over zichzelf, over de grond, over de speelster met haar anti-migrantenideeën. Een schitterende scène, gespeeld op de grens van realisme en groteske uitvergroting die pijnlijk voelbaar maakt hoe moeilijk het is te reageren op rechts gedachtegoed.

De voorstelling was uitverkocht. Het publiek heeft genoten. Er werd gelachen, een traantje gepinkt en gevoeld hoe het is om te worden buitengesloten. Iets wat wij bij GGZ Friesland met herstelondersteunende zorg tegenwicht bieden.

Al met al een bijzondere happening, gewoon op ons eigen terrein in Franeker. Met heel veel dank aan alle medewerkers van MindUp Franeker voor hun flexibiliteit en inzet om dit mogelijk te maken!

Ingemarit van der Wal, directeur MindUp

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina