Publiek welkom in onze woonvormen voor autisme

Geplaatst op 6 april 2018

Zo’n 190.000 mensen in Nederland hebben een vorm van autisme. Hoe ziet een leven met dit aangeboren hersenprobleem eruit? In het kader van de jaarlijkse Autismeweek biedt MindUp, onderdeel van GGZ Friesland, mensen op zaterdag 7 april een kijkje in een woonvorm voor autisme.

Wat is autisme?
Mensen met autisme hebben vaak oog voor detail, zijn eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend. Maar hebben veelal moeite met het creëren van overzicht en het onderhouden van sociale contacten. Vaak hebben ze een hobby of interesse waar ze veel tijd in stoppen en waar ze volledig in op kunnen gaan. De meeste mensen zien de wereld als een doorlopende film. Mensen met autisme zien de wereld echter als een stapel van losse foto’s. Daardoor ontbreekt de samenhang en is het moeilijker te begrijpen wat er allemaal speelt. Sommige mensen met autisme kunnen een behoorlijk zelfstandig leven leiden, anderen hebben hun leven lang veel hulp nodig.

Autismeweek
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag, een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. De Nederlandse Vereniging van Autisme en het Autisme Fonds organiseren in aansluiting hierop elk jaar de Autismeweek. Het doel hiervan is om de stoornis onder de aandacht te brengen bij het grote publiek en vooroordelen weg te nemen. GGZ Friesland en MindUp organiseren om die reden de rondleidingen in de woonvormen voor mensen met autisme.

Programma zaterdag 7 april
13.00 uur: Inloop 1e ronde;
13.15 uur: Introductie door leidinggevende Geert Verf over het zorgaanbod van het ASS team van BW Leeuwarden;
13.30 uur Informatie over ASS door klinisch psycholoog Liesbeth de Wilde en een teamlid met ruimschoots gelegenheid tot vragen en interactie;
14.00 uur Rondleiding over trainingshuis en appartementen;
14.30 Inloop 2e ronde;
14.45 Start presentaties en rondleiding zoals hierboven beschreven.

Waar is het?
Bezoekers kunnen de volgende woonvormen bekijken:

- Trainingshuis Achter de Hoven - Deze locatie biedt plaats aan zeven (jong-)volwassenen die (nog) niet in staat zijn om zelfstandig te wonen. Begeleiding is zeven dagen per week aanwezig.
- Locatie de Fruitstraat - Deze locatie biedt plaats aan acht volwassenen. Iedereen beschikt over een eigen appartement. Op deze locatie biedt MindUp vooral begeleiding door de bewoners te bezoeken op afspraak. 
- Achter de Hoven 205 en 207 -
Deze locatie biedt plek aan vijf bewoners. Elk in een eigen appartement. Het is een vervolgplek op het trainingshuis. De begeleiding is er 7 dagen per week.

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina