Movability en MindUp in Franeker

Geplaatst op 2 juni 2016

Regelmatig krijgen wij vragen van verwijzers en collega’s, op onze cliënten wel eens uitstromen bij MindUp. Dat is een hele belangrijke vraag, omdat de begeleiding die MindUp biedt, natuurlijk nooit het eindpunt is van iemands herstel.

MindUp begeleidt mensen met een psychische kwetsbaarheid op weg naar dat herstel. De bedoeling van ons werk is dat mensen weer in staat zijn naar vermogen te wonen, te werken en mee te doen.

Movability

In Franeker zijn we eind vorig jaar gestart met het project Movability. Samen met de gemeente Franekeradeel en de sportschool ’t Want, begeleiden we cliënten uit Franeker en omgeving bij het (weer/meer) gaan bewegen.

Het project duurt anderhalf jaar en bestaat uit drie fasen. In de eerste fase begeleidt MindUp de cliënt op de sportschool, zodat er een vertrouwd iemand mee gaat naar de nieuwe omgeving. In de tweede fase, wanneer de cliënt gewend is aan de groep en de begeleiding van de sportschool, trekt MindUp zich terug. Naast sporten worden er ook groepsbijeenkomsten gehouden met thema’s als “hoe hou ik het vol?” en leefstijlverandering. In de derde fase gaan de cliënten zelfstandig aan de gang en zijn er voortgangsgesprekken, testen en meetmomenten om de zes á twaalf weken.

Positieve resultaten

De eerste resultaten, na zeven maanden, liegen er niet om. Alle negen cliënten sporten nog steeds. Met elkaar zijn ze 23 kilo afgevallen. Ze voelen zich fitter én gelukkiger. Ze komen minder bij de huisarts en de specialist en nemen minder dagdelen dagbesteding af. Ze zijn blij met de sociale contacten en vast van plan door te gaan met sporten.

Ondersteuning

Dit project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Franekeradeel, inzet van de sportschool en inzet van MindUp. Het is een waardevolle aanvulling op ons Leefstijlprogramma ‘Zo fit als je kunt’.

Op 1 juni hebben de wethouder en ambtenaren van Franekeradeel en het management van MindUp samen gesport met de cliënten om te ervaren wat het voor hen betekent. Dat heeft diepe indruk gemaakt. We hopen dan ook van harte dat de gemeente vanuit het wijkteam dit project zal blijven ondersteunen. MindUp zal dat zeker, want vandaag hebben we zelf kunnen ervaren hoe dit project bijdraagt aan het herstel van onze cliënten!

Bekijk de video

Wil je meer weten over het project? In deze video wordt er uitgelegd wat Movability is, het doel van het programma en wat de deelnemers krijgen.

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina