MindUp naar visafslag Lauwersoog

Geplaatst op 5 juli 2017

Vanuit leefstijlproject ‘Zo fit als je kunt’ zijn we in de afgelopen drie maanden een aantal keren met elkaar op stap gegaan. Alle beschermde woonvormen binnen MindUp waren uitgenodigd om deel te nemen aan deze gezamenlijke activiteit. Samen hebben we gelachen en plezier gemaakt, avonturen beleefd, de wereld ontdekt en hebben we elkaar kunnen ontmoeten. De afsluitende activiteit was vorige week in Lauwersoog.

In april zijn we naar Pieterburen gegaan, waar een aantal fanatiekelingen gingen wadlopen en een ander deel koos voor een bezoek aan het zeehondencentrum. In mei zijn we met elkaar naar Aqua Zoo in Leeuwarden geweest en kregen we een rondleiding over het hele park. Als afsluiting van de gezamenlijke uitjes zijn we op 29 juni naar Lauwersoog geweest voor een rondleiding bij de visafslag en een boottocht op de Waddenzee.

’s Ochtends werden we door een enthousiaste oud-medewerker van de visafslag ruim twee uur rondgeleid. We hebben veel gezien en geleerd rondom de bedrijvigheid van de visserij en in het bijzonder van de visafslag in Lauwersoog. Er werd een film vertoond die liet zien hoe vissen werden gevangen en aan boord al gereed werden gemaakt voor de verkoop. Na de film werden we meegenomen over het bedrijf. Vooraf werd er duidelijk aangegeven dat we als groep dicht bij elkaar moesten blijven vanwege het vele op en neer rijden van de steekkarren. Een medewerker van MindUp werd meteen al bijna geschept door zo’n steekkar, omdat er nog een foto moest worden gemaakt voor dit verslag. Het was duidelijk: op de visafslag is veel bedrijvigheid.

We hebben onder meer gezien welke vissen er binnen komen, hoe de vissen gescheiden worden in grootte, hoe de vissen gefileerd worden, hoe ijs gemaakt wordt om vis in te bewaren aan boord en hoe garnalen gepeld moeten worden. Na afloop van de rondleiding mochten we de garnalen zelf pellen en lekker opeten. Alle aanwezigen bleken geboeid door de verhalen van onze reisgids en schroomden niet om allerlei vragen te stellen. Aanwezig personeel op de visafslag kreeg bemoedigende woorden.

Na de rondleiding zijn we met een boot de Waddenzee op gegaan. Het was prachtig weer en we konden daardoor heerlijk relaxen. Na het wandelen over het terrein van de visafslag en de vele indrukken die daar waren opgedaan werden, was dit een fijne afwisseling. Tijdens onze tocht kwamen we zelf nog een zeehond tegen.

De schipper aan boord vertelde over zijn ervaringen op de Waddenzee en in het bijzonder over de zeehonden. Regelmatig haalt de schipper zeehonden uit de zee die ziek zijn en brengt hij ze naar het zeehondencentrum in Pieterburen. Met zijn boot brengt hij vervolgens ook de zeehonden van het zeehondencentrum weer terug naar de zee. Enkele bewoners waren al druk bezig om met de schipper een uitje voor een volgende keer te regelen. 
 

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina