MindUp Franeker wordt Eco!

Geplaatst op 7 januari 2015

In Franeker wordt door Werkproject Groen van MindUp al maanden gewerkt aan het concept ‘Eco Farm’. Al jaren werkt men op deze afdeling met oog voor het milieu maar nu gaat het roer echt om. Met dit Eco concept wordt op een duurzame en innovatieve wijze invulling gegeven aan participatie en leefstijl van cliënten die werken aan hun herstel.

Door volgens het innovatieve Living Foods-concept voedsel biologisch en lokaal te produceren, met de inzet van cliënten van MindUp, is het mogelijk om producten te telen met een betere smaak, langere bewaartijd en hogere waarden aan inhoudsstoffen. Hier hebben alle cliënten van MindUp direct plezier van. Allereerst door mee te werken in de tuinen en daarna door het eten van zelf verbouwde groenten. Eén van de eerste tastbare resultaten is de kruidentuin. Aangelegd door de cliënten en met bijna alleen maar hergebruikte materialen. In deze tuin staan reeds de eerste planten en eetbare bloemen. In het voorjaar zal de tuin bol staan van de keukenkruiden en bloemenpracht.

Ecologisch en innovatief
De activiteitenbegeleiders van MindUp in Franeker hebben het er druk mee. Naast het werken aan dit nieuwe concept, hebben zij immers ook hun vaste klanten in en om Franeker, die ze niet willen teleurstellen. In het voorjaar zullen er tunnelkassen worden geplaatst, die de oude, energie slurpende kas vervangen. Ook komt er een kippenfarm, waarmee MindUp ook in de bedrijfsrestaurants een heerlijk biologisch eitje zal serveren.

Zelfvoorzienend
In tijden van bezuiniging wordt ons wel eens gevraagd of een dergelijk project nu wel passend is. Er is immers een investeringsstop uitgeroepen. Het produceren van voedsel op eigen bodem levert echter inkoop- en vervoersbesparingen op. Door nu te investeren in de grond op het terrein Groot Lankum, verwachten we steeds meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van aardappelen, groente en fruit.

Het duurzaam, biologisch en innovatief werken met cliënten aan het produceren van voedsel sluit daarnaast goed aan bij de aandacht die leefstijl krijgt in de begeleiding van patiënten in de langdurige zorg.


Cliënten van Mind-Up zijn druk bezig met de aanleg van de kruidentuin
« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina