Leeuwarders stemmen op Scheepswerf de Oldegalileën van MindUp als leukste buurtinitiatief

Geplaatst op 20 maart 2013

Afgelopen weekend hebben inwoners van gemeente Leeuwarden massaal voor de Kroonappels van het Oranje Fonds gestemd. MindUp Dagbesteding, onderdeel van GGZ Friesland, had verschillende initiatieven aangedragen als kanshebber voor een Kroonappel. Eén van deze initiatieven, Scheepswerf de Oldegalileën, is door inwoners van gemeente Leeuwarden gekozen als leukste initiatief in de categorie ‘Buurt'. De scheepswerf is een project van MindUp Dagbesteding. De werf wordt beheerd door mensen met een psychiatrische aandoening.

Mensen met een psychiatrische aandoening knappen boten op

Op de Oldegalileën (bloemenbuurt in Leeuwarden) is De Werf gevestigd. Mensen die te kampen hebben met een psychiatrische aandoening, of hier in het verleden mee te maken hebben gehad, knappen hier boten op voor particulieren. De scheepshuizen bij De Werf bieden ruimte voor 16 boten als ligplaats voor particulieren o.a. buurtbewoners. De medewerkers halen veel voldoening uit hun werkzaamheden op de werf. Ze krijgen vertrouwen in hun eigen kunnen en doen ervaring op in het leggen van sociale contacten.

Onderdeel van het Leeuwarder straatbeeld

De Werf is onderdeel van het straatbeeld in Leeuwarden geworden. Niet alleen de locatie, maar ook de mensen die er werken. De werf vervult een unieke functie voor inwoners van Leeuwarden en toeristen. De vrijwilligers zijn trots op hun prestaties en verantwoordelijkheden.  Zo hebben ze in het verleden onder andere twee oud Friese schouwen opgeknapt en bijgedragen aan de opening van de Slagte Marathon.

Oranje Fonds Kroonappels

Het Oranje Fonds organiseert de Kroonappels eenmalig, vanwege het aantreden van de nieuwe koning. Mensen konden afgelopen weekend in de categorieën Jeugd, Helpende Hand en Buurt stemmen op initiatieven uit hun gemeente. Per gemeente zijn er drie initiatieven doorgegaan naar de landelijke finale. De drie landelijke winnaars krijgen het predicaat Oranje Fonds Kroonappel en winnen elk € 50.000. De prijzen worden uitgereikt op Paleis Noordeinde door de nieuwe Koning Willem Alexander en Koningin Maxima.

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina