Lancering Surface-tafel: ‘Nu kan ik zelf aangeven wat ik wil en dat is geweldig!'

Geplaatst op 11 oktober 2012

Tijdens de Landelijke Dag Psychische Gezondheid op woensdag 10 oktober was het zo ver: MindUp lanceerde de zogenoemde Surface-tafel. In restaurant De Tille op het terrein Groot Lankum in Franeker kwamen 's middags patiënten en medewerkers van MindUp langs om deze bijzondere computer uit te proberen.

De meeste mensen liepen eerst wat onwennig op de computer af, maar al snel ontdekten ze de mogelijkheden. Het tafelblad van deze "computer-tafel" is een beeldscherm met touchscreen, waar een persoonlijk begeleider samen met een patiënt nieuwe mogelijkheden en doelen in het proces van rehabilitatie kan bespreken. Op de computer worden alle mogelijkheden op het gebied van wonen, werk en dagbesteding met foto's, video's en graphics in beeld gebracht.

Zelf aan het roer
Eén van de bezoekers vertelt enthousiast: ‘Moet je kijken, ik heb een agenda gemaakt! Helemaal zelf gemaakt. Die neem ik volgende week mee naar mijn trajectbegeleider. Dan zal ik haar vertellen wat ik wil doen bij MindUp. Ik wil namelijk veel meer doen dan dat ik nu doe. En ook verschillende dingen, want daar leer ik van. Op maandag ga ik naar de productieafdeling. Op dinsdag naar de fietsenwerkplaats. En op donderdag wil ik voortaan heel graag in de tuin werken. Vrijdags ga ik dan weer naar de productieafdeling, want dat vind ik gewoon heel leuk. Nu kan ik zelf aangeven wat ik wil en dat vind ik geweldig. Ik bepaal het zelf. En wat ook heel leuk is: op die tafel kun je aan je moeder met foto's laten zien waar je werkt.' 

Ook de medewerkers van MindUp zijn enthousiast. Dankzij de Surface-tafel kunnen ze samen met patiënten bekijken welke mogelijkheden voor dagbesteding aansluiten bij de doelstellingen uit het begeleidingsplan. Teammanager Michel Dijkman: ‘Ik kan nu op een heel andere manier met patiënten kijken naar de mogelijkheden. Ik hoef geen uitleg meer te geven, maar we kijken samen naar het aanbod en wat er in de agenda ingepland kan worden. Het maakt patiënten zelfstandiger en zorgt ervoor dat ze bewust keuzes kunnen maken.'
Middels een mooie agenda kan de patiënt een weekprogramma invullen. Hiermee wordt het zowel voor de patiënt als de persoonlijk begeleider inzichtelijk aan welke doelen wordt gewerkt en wat de vorderingen zijn. In de toekomst zullen meer programma's worden ontwikkeld, zodat de patiënt ook zonder begeleider zelfstandig interactief aan de slag kan.

Nieuwe naam
We zijn nog op zoek naar een nieuwe, aansprekende naam voor de Surface-tafel. Ideeën zijn welkom via pr@ggzfriesland.nl

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina