GGZ-patiënten zelf aan het roer dankzij Surface-tafel

Geplaatst op 9 oktober 2012

MindUp zet zich in om patiënten met een psychiatrische aandoening zo goed mogelijk te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk leven. De organisatie gaat daarbij op zoek naar de kracht en mogelijkheden van mensen. Innovatieve ontwikkelingen kunnen daarbij ondersteunend werken en geven de patiënt meer grip op het leven.

Mogelijkheden inzichtelijk

Op 10 oktober, tijdens de Landelijke Dag Psychische Gezondheid, lanceren we onze Surface-tafel. Dit is een tafel met een ingebouwd beeldscherm en computer, een product van Microsoft. Het tafelblad is een beeldscherm met Touchscreen, waar je met meerdere mensen omheen kunt zitten. Wanneer een persoonlijk begeleider samen met een patiënt aan de tafel gaat zitten, ontstaat een hele nieuwe manier van communiceren. Dankzij de Surface-tafel kan de persoonlijk begeleider met de patiënt mogelijkheden in het proces van rehabilitatie bespreken en realistisch visualiseren wat de patiënt kan doen om aan zijn eigen doelen te werken.

MindUp heeft eigen software ontwikkeld, waarmee de patiënt kan bekijken welke mogelijkheden voor dagbesteding er zijn die aansluiten bij eigen doelstellingen uit het begeleidingsplan. Middels een mooie agenda kan de patiënt een weekprogramma invullen. Hiermee wordt het zowel voor de patiënt als de persoonlijk begeleider inzichtelijk aan welke doelen wordt gewerkt en wat de vorderingen zijn. In de toekomst zullen meer programma's worden ontwikkeld, zodat de patiënt ook zonder begeleider zelfstandig interactief aan de slag kan.

Koploper

Het inzetten van Surface in de gezondheidszorg gebeurt in landen als Canada en Amerika op grote schaal. Patiënten zijn meer betrokken bij hun behandeling en denken mee in beslissingen die hun behandelaren gewend waren zelf te nemen. In Nederland is de tafel nog niet geïntroduceerd in de gezondheidszorg.

Met de Surface-tafel is MindUp koploper in Nederland en hoopt de organisatie een positieve bijdrage te kunnen leveren aan empowerment van de patiënt, die door letterlijk zelf de knoppen van de Surface-tafel te bedienen actief aan het roer staat en daardoor kapitein wordt van zijn reis naar herstel.

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina