Esther en cateraars leren van elkaar

Geplaatst op 6 april 2017

Net toen de cateringkeuken van GGZ-instelling MindUp in Heerenveen zou worden gesloten, had D&R Catering een nieuwe keuken nodig. Nu begeleiden Douwe en Ron Albada er GGZ-cliënten die in de keuken leren werken.

Geduldig legt Douwe Albada aan Esther uit hoe ze een courgette moet snijden. Eerst de kontjes eraf, dan door de helft, in kwarten en het middelste deel eruit. ,,Je snijdt onder je vingers door’’, doet hij voor. Esther, die vanwege een GGZ-achtergrond in de keuken van MindUp werkt, kijkt gebiologeerd toe. Ze treft voorbereidingen voor de bouillon die de andere cliënten de volgende dag geserveerd krijgen. MindUp is een onderdeel van GGZ Friesland dat mensen met een psychiatrische achtergrond begeleidt, onder andere bij werk. Sinds 1 maart werkt MindUp samen met de broers Albada. ,,Wij bestaan nu drie jaar en hebben nog geen eigen keuken. Deze keuken kwam vrij, en wij wilden hier wel in’’, zegt Douwe.

Tot nu toe begeleiden Douwe en Ron alleen Esther, maar in de toekomst worden dat vier cliënten. Esther is hun proefkonijn, voor ten minste een jaar. Vooraf wordt bekeken of cliënten het werk in de keuken aan kunnen. ,,Wij hebben zelf geen achtergrond in het begeleiden van deze mensen, daarom is er altijd een begeleider bij en werken wij met cliënten die behoorlijk zelfstandig zijn’’, zegt Ron. Zo iemand is Esther, die vrolijk groenten staat te hakken. ,,Ik werk hier nu zes jaar. Eerst in de productie, nu in de keuken. Dat vind ik veel leuker. Elke dag is anders. Laatst maakte ik stamppot en vandaag bouillon.’’ Esther wil niet meer weg bij MindUp. ,,Ik heb het hier naar mijn zin en ik ken iedereen goed.’’ Maar blijven is niet de insteek van het project. MindUp begeleidt cliënten naar zelfstandig werk of een stage.

Als die stap te groot is, kan dit cateringproject als tussenstap dienen. ,,Zo kunnen mensen kijken of het iets voor ze is om in de horeca te werken’’, zegt Ron. Naast dit project doen de broers Albada ook andere cateringklussen. ,,Op den duur willen we kijken of we deze cliënten ook kunnen inzetten op andere locaties in plaats van de keuken hier. Bijvoorbeeld op feesten waar wij de catering doen. Dan moeten ze met hapjes rondgaan en met dienbladen kunnen lopen’’, zegt Douwe. Zo ver is Esther nog niet, maar bouillon trekken en stamppotten maken gaat haar goed af. Ze heeft de smaak te pakken.

Door: Noor Vloeimans
Bron: Leeuwarder Courant - 6 april 2017


Esther helpt een handje in de keuken van D&R catering, begeleid door de broers Albada. Foto: Catrinus van der Veen

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina