Cliënten MindUp trots op hun werk!

Geplaatst op 10 augustus 2016

Gebouw de Tille midden op het terrein van de GGZ herbergt een mooi restaurant en een prachtige winkel. In het restaurant worden gerechten geserveerd van eigen geteelde onbespoten groenten en kruiden. In de winkel zijn er naast de groenten en kruiden erg leuke woonaccessoires, cadeauartikelen en tweedehands kleding te koop die op de dagbesteding zijn gemaakt. Er is alleen één maar, de Franekers en andere voorbijgangers weten het pand nog niet zo goed te vinden.

Daar moet verandering in komen, vinden Richard, Lutske en Sjoukje die werkzaam zijn op het terrein. ,,Iedereen is welkom! Je kunt bij ons een ijsje halen en een hapje eten of even in de winkel komen kijken,” vertelt Lutske die werkzaam is in de winkel. Richard werkt in de groenvoorziening op het terrein en is trots op hoe netjes het er allemaal bij ligt. ,,Het is hier elke dag anders, maaien, snoeien, schoffelen. Ze hebben het hier geweldig voor elkaar, ik mag werken met prachtige machines. We werken hier met een ploeg van 4-6 personen en zorgen ervoor dat het terrein goed onderhouden blijft.”

 

Veel Franekers nemen wel eens het pad binnendoor over het terrein van de GGZ of wandelen met de kinderen even naar de dieren, ze zijn dan vlakbij de Tille en de medewerkers hopen dat ze ook eens een kijkje komen nemen. ,,Ik denk dat veel mensen nog niet weten dat we hier nu zitten, voorheen hadden we een winkel aan de rand van het terrein. Daar kwamen altijd veel mensen, ik hoop dat ze ons hier ook weer gaan vinden. Hoe meer mensen, hoe gezelliger het is,” vertelt Lutske.

In het restaurant kunnen de klanten genieten van de groenten en kruiden die op het terrein geteeld worden. Sjoukje is één van de mensen die werkt in de kwekerij. ,,Het is prachtig om te zien hoe het allemaal groeit. We telen in de kas en buiten paprika’s, komkommers, knoflook, allerlei soorten kruiden, echt van alles. Een deel wordt hier in het restaurant gebruikt, een deel verkopen we hier in een winkel maar er gaat ook een deel naar de andere restaurants van MindUp. Op maandag krijgen we de bestellingen binnen en dan maken we de bakken met groenten en fruit klaar voor de andere vestigingen.”

 

MindUp begeleidt mensen met een psychiatrische stoornis of psychosociale problematiek, die hen beperkt bij het wonen, werken en meedoen in de samenleving. MindUp zet mensen met deze problematiek weer in hun eigen kracht. ,,Hier wordt gewerkt aan herstel, er is geen druk zoals in de samenleving, de cliënten mogen op hun eigen tempo werken” vertelt directeur Ingemarit van der Wal. ,,We zien de cliënten opbloeien, ze zijn terecht enorm trots op wat ze presteren.”

,,De sfeer is hier heel goed, je mag jezelf zijn, het is leuk om hier te werken! Het restaurant en de winkel zijn de hele week open, alleen in het weekend nog niet. Misschien verandert dat in de toekomst” vertelt Lutske. ,,We zijn bezig met fondsenwerving om het allemaal wat meer aan te kleden, meer zichtbaar te maken dat het restaurant en de winkel voor iedereen toegankelijk zijn,” aldus Van der Wal. ,,We hopen dat de bewoners van Franeker en omstreken ons zullen weten te vinden, ze zijn van harte welkom!”

 

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina