Brandweeroefening op de werf van MindUp

Brandweeroefening 1

Geplaatst op 24 februari 2014

Mathijs Westra, activiteitenbegeleider bij MindUp, is al 28 jaar vrijwilliger bij de brandweer van Franeker. Afgelopen vrijdag werd er een brandweeroefening gehouden op de werf van MindUp. Zowel de brandweer als MindUp leden mee aan deze oefening.

De gesimuleerde alarmcentrale wordt gebeld door MindUp, er vindt een rookontwikkeling plaats op de Dwaelster! Snel komt er een brandweerwagen (TS1) naar de werf gereden om de situatie onder controle te krijgen.  De oorzaak van de rookontwikkeling is kortsluiting, wat is ontstaan op de boot. Één persoon heeft door de rookontwikkeling veel rook ingeademd en een tweede persoon heeft verschillende brandwonden, waardoor hij vervolgens in het water is gesprongen. Aan de brandweer de taak om de brand onder controle te krijgen, de brand te blussen én om de persoon die in het water gesprongen is, hier uit te halen.

Het tweede deel van de oefening bestaat uit de technische hulpverlening. Dit houdt in dat er wordt gesimuleerd dat een persoon hulp nodig heeft. Tijdens de oefening op de werf van MindUp, bestond dit uit een ‘persoon’, het was in werkelijkheid een pop, die met zijn voet aan de stijger was blijven hangen. Aan de brandweer de taak deze persoon los te maken en veilig naar beneden te halen. Daarnaast was er ook een persoon onder een stalen balk terecht gekomen, waardoor zijn voet klem zat. Deze balk was zo zwaar, dat hij er zelf niet onder vandaan kon komen. Gelukkig kon de brandweer er bij helpen. Er werd een opening gecreëerd met een spreider (dit werkt als een hefboom), waardoor de persoon zo onder de balk vandaan kon worden gehaald.

Het was een geslaagde oefening voor de brandweer op de werf van MindUp. Er werden van te voren enkele maatregelen getroffen, om de oefening zo veel mogelijk een oefening te houden. Zowel de werkelijke alarmcentrale,  brandweer en omwonenden werden ingelicht. Zodoende wist iedereen dat er een brandweeroefening plaatsvond. De voorbereiding op de werf nam een half uurtje in beslag en daarna kon de werkelijke oefening beginnen!

Naast dat het voor de brandweer een goede oefening is, is dit ook een goede oefening voor MindUp. MindUp kan hierdoor ook hun protocol oefenen en naleven, zodat zij bij een echte calamiteit weten wat er te doen staat!

Brandweeroefening 2

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina