Amsterdam ontmoet Sneek

Geplaatst op 13 juli 2017

Het Amsterdamse onderzoek SOUL (Schizofrenie op Oudere Leeftijd) heeft onder meer informatie opgeleverd over de zorgbehoeften van ouderen met schizofrenie. Dit was vijf jaar geleden de aanzet tot de oprichting van De Nieuwe Club, een voorziening waarin een ggz-instelling en een welzijnsorganisatie samen ruimte bieden voor sociaal contact en dagbesteding.

Eén van de onderzoekers was toen Paul David Meester (psychiater bij Van Andel Ouderenpsychiatrie) die afgelopen periode samen met Ingemarit van der Wal (directeur MindUp) de TinkTank als werkgroep bij elkaar heeft gebracht met als opdracht om samen het herstelgerichte aanbod voor ouderen met ernstige psychiatrische aandoeningen in Friesland te verbeteren.  

Als één van de kleinschalige projecten vanuit de TinkTank is een groep 55-plus cliënten tijdens een aantal bijeenkomsten gevraagd wat zij nodig hebben. De volgende items kwamen sterk naar voren; lotgenotencontact, eropuit gaan, samen sta je sterk om dingen actief te ondernemen, hoe kun je nog meedoen met al je levenservaring en talenten en wat is er mogelijk met minimale financiële mogelijkheden. En daarnaast: participatie is mooi, maar hoe vecht ik tegen mijn angst en onzekerheid?

Sinds 1 juni is bij MindUp Sneek de Nieuwe Club van start gegaan. Donderdagmiddag komen zij bij elkaar en samen met activiteitenbegeleider Marian Bom wordt besproken welke activiteiten ze willen ondernemen.

Vrijdag 7 juli kwam er een Amsterdamse delegatie van de eerste Nieuwe Club naar Friesland, met als doel meer kennis en ervaring te delen met de startende lotgenotengroep in Sneek. Na een lange treinrit arriveerden zij in Sneek en tijdens de gezonde lunch MindUp-lunch kwamen de gesprekken al snel op gang. Tips en trucs werden uitgewisseld maar er was vooral veel interesse in elkaar. De kracht van de Nieuwe Club uit Amsterdam is vooral in een veilige en vertrouwde omgeving zo verbindend te zijn dat mensen ervoor terugkomen, er graag bij willen zijn en er ook afspraken naast de Nieuwe Club worden gemaakt om elkaar te helpen. Met de zo bekende Amsterdamse humor en Friese nuchterheid hebben we de tijd genomen om elkaar te leren kennen en er staat een tegenbezoek gepland.

Onderdeel van het middagprogramma was ook een rondleiding over de dagbesteding van MindUp Sneek. In Amsterdam is inmiddels alles vanuit de wijk georganiseerd en kennen ze niet de dagbestedingscentra zoals MindUp deze in de provincie heeft. Met een hoofd vol enthousiaste verhalen en een presentje uit de webshop van MindUp is de groep weer teruggegaan naar Amsterdam.  

Alice Speelman

« Naar overzicht

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina